Innovation In Mutant Mashuri Paddy Variety | FACULTY OF AGRICULTURE
» ARTICLE » Innovation in mutant Mashuri paddy variety

Innovation in mutant Mashuri paddy variety

Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan inovasi penyelidikan padi untuk mengenal pasti gen pemanjangan beras (high kernel elongation) yang terdapat pada varieti Mahsuri Mutan.

Penyelidik dari Fakulti Pertanian, UPM Prof Dr Mohamad Osman berkata, kajian yang dijalankan sejak Ogos tahun lalu membabitkan pelajar sarjana sains, Anna Arina Ab Halim, 27.

Beliau berkata, Mahsuri Mutan mempunyai hasil yang tinggi dan tahan pada penyakit karah.

“Ia juga mempunyai kualiti yang setanding dan mempunyai gen pemanjangan beras hampir sama dengan Basmati apabila dimasak.

“Sebelum dimasak panjang beras Mahsuri Mutan adalah 6.0 milimeter (mm) dan selepas dimasak panjang nasi menjadi 10 mm, maka nisbah pepanjangan adalah 10/6 = 1.7.

“Kebanyakan beras yang kita masak memanjang sekitar 1.4 kali ganda ukuran beras. Tetapi beras jenis Basmati dari India atau Pakistan mempunyai nisbah pemanjangan sekitar 2.0 atau panjang nasi adalah dua kali ganda daripada panjang berasnya.

“Ciri ini antara sebab penting beras Basmati sesuai digunakan untuk menyediakan masakan nasi beriani dan nasi Arab,” katanya yang ditemui di UPM, Serdang, baru-baru ini.

Sumber: Hmetro.com.my

Updated:: 04/05/2017 [hma]

MEDIA SHARING

FACULTY OF AGRICULTURE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
+603-8947 4801
+603-8940 8319
C1510945666