Ujian Komunikasi [Pelajar Tempatan] | FAKULTI PERTANIAN
» PRASISWAZAH » Pembelajaran & Pengajaran » Ujian Komunikasi [Pelajar Tempatan]

Ujian Komunikasi [Pelajar Tempatan]

Edwin Weitenberg - Allround Media Designer - Typing   Kfcmalaysia GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ujian Komunikasi Bahasa Melayu atau dikenali sebagai UKOM merupakan sebuah ujian Bahasa Melayu yang dikendalikan oleh Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK) bagi pelajar-pelajar tempatan.

Tujuan UKOM diadakan adalah untuk memenuhi syarat am kemasukan ke universiti iaitu dengan memperoleh KEPUJIAN dalam mata pelajaran Bahasa Melayu.
UKOM boleh mula diambil pada Semester ke-3 tahun pengajian.
Tatacara terkini UKOM boleh diperoleh daripada Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi melalui urusetia Jabatan Bahasa Melayu.

Pelajar yang perlu mengambil UKOM terdiri daripada 100% pelajar tempatan yang:-

1. Tidak memperoleh sekurang-kurangnya gred A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
  2. Tidak memperoleh sekurang-kurangnya gred C bagi mata pelajaran Bahasa Melayu pada Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM)
  3. Tidak memperoleh sekurang-kurangnya gred C+ bagi kursus Bahasa Melayu Tinggi (BBM3401) di UPM.

Bagi pelajar yang gagal mendaftar UKOM, pelajar tidak akan dapat bergraduat pada tahun yang ditetapkan âŒ Cross Mark - Royalty-Free GIF - Animated Sticker - Free PNG - Animated  Icon

Plants Animated Clipart - Animated Gifs

Sebarang pertanyaan lanjut berkaitan dengan UKOM sila hubungi Pegawai berikut:

Pn. Nurulhuda Kamarul Ariffin

Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)